Startershypotheek 2024: de weg naar je eerste koopwoning

Veel mensen dromen van hun eerste eigen koophuis. Maar als je hierover droomt is het ook belangrijk dat je gaat nadenken over hoe je dit wilt gaan financieren. In 2024 zijn er gelukkig nog veel manieren om een startershypotheek af te sluiten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik zet ze voor je op een rij!

Starters op de woningmarkt kunnen kiezen uit verschillende hypotheekvormen. De meest voorkomende zijn de annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Zo met elk hun eigen voor- en nadelen. De ene hypotheek past beter bij iemand dan de andere. Daarom is het belangrijk dat je goed onderzoek doet.

Startershypotheek en hypotheekrenteaftrek

Zeker voor starters is het recht op hypotheekrenteaftrek een belangrijk aspect van een hypotheek. Deze aftrek kan je namelijk heel wat geld besparen. Deze regeling geldt echter alleen wel voor een lening die je binnen dertig jaar volledig aflost. Hou hier dus rekening mee bij het kiezen van je hypotheekvorm.

Extra hypotheek duurzaam huis

Als je een huis koopt dat minimaal energielabel C heeft, dan kun je misschien een hogere hypotheek afsluiten. Datzelfde geldt als je van plan bent om een minder ‘groen’ huis te kopen en dat zelf te verduurzamen.

Starterslening als duwtje in de rug

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting biedt, in samenwerking met 250 gemeenten, de starterslening aan. Deze kun je aanvullend op je hypotheek aanvragen en kan je helpen met het verschil te overbruggen tussen de koopsom en je maximale hypotheek. Dit kan een slimme keuze zijn, ook omdat er gunstige voorwaarde aan zitten. Denk hierbij aan onder andere een rentevrij periode in de eerste jaren.

Hulp van (groot)ouders

Ook ouders en je grootouders kunnen en morgen helpen bij het kopen van je eerste huis. Zo mogen zij eenmalig een bedrag van bijna € 32.000 (2024) belastingvrij schenken, mits je tussen de achttien en veertig jaar bent.

Daarnaast mogen ouders jaarlijks € 6.633 belastingvrij schenken aan hun kind(eren). Dit kun je gebruiken om de maandlasten van je woning een beetje naar beneden te halen. Willen je grootouders bij springen? Dan is dit bedrag wel een stuk lager, namelijk € 2.658.

KoopGarant, KoopStart en Duokoop

KoopGarant, KoopStart en Duokoop zijn programma’s die starters helpen om een woning te kopen met financiële ondersteuning. Bij KoopGarant koop je een woning voor een lagere prijs dan de marktwaarde. Verder krijg je de belofte dat de woning wordt teruggekocht als je deze wilt verkopen.

Bij KoopStart wordt een deel van de woning eigendom van een woningcorporatie, projectontwikkelaar of gemeente. Daardoor zijn je maandelijkse lasten lager. Als je besluit de woning weer te verkopen, wordt de verkoopopbrengst verdeeld tussen jou en de aanbieder.

Met Duokoop koop je samen met het Duokoopfonds een huis. Het Duokoop-deel is niet groter dan 40% van de totale koopsom. Doordat je de woning samen koopt, zijn je maandlasten lager en heb je meer kans om het huis te kopen dat je graag wilt.

Benieuwd naar meer?

Wil je meer weten over al deze mogelijkheden en ontdekken welke bij jou passen? Stel je vragen dan gerust! Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, adviseer ik je graag en help ik je bij het maken van de juiste keuzes op weg naar jouw droomhuis.