Stappenplan afsluiten hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek voelt voor veel mensen als een spannend en ingewikkeld avontuur. Vooral wie voor de eerste keer een huis koopt, heeft geen idee wat te doen en hoe het allemaal werkt. Toch is het belangrijk dat je goed weet wat er allemaal bij komt kijken. Het kopen van een huis, maar ook het oversluiten van uw hypotheek: het zijn grote financiële beslissingen. Als er tijdens zo’n traject dingen niet goed gaan kan je daar lang last van hebben. Het is dan ook echt van belang dat je begrijpt wat er gebeurt.

Om je te helpen beschrijven we hier de stappen die aan de orde  kunnen zijn bij het afsluiten van uw hypotheek. Hierdoor krijg je het allemaal goed op een rijtje hoe het afsluiten van een hypotheek precies gaat.

Hypotheek in 6 stappen

Wij hebben het proces onderverdeeld in 6 stappen. Op deze pagina wordt iedere stap uitgebreid toegelicht.

Stap 1

Oriënteren: Welke hypotheek past bij mij?

Stap 2

Samenstelling hypotheek bepalen

Stap 3

Hypotheekofferte

Stap 4

Naar de notaris

Stap 5

Financiële afhandeling

Stap 6

Hypotheek onderhouden

Stap 1 : Oriënteren: welke hypotheek past bij mij?

 • Oriënteer je eerst rustig op de mogelijkheden. Het is belangrijk om eerst goed na te denken over wat je wel en niet wilt.
 • Denk andersom! Ga niet eerst de maximale hypotheek berekenen, maar bepaal wat voor jou acceptabele maandlasten zijn. Bekijk daarna pas welk hypotheekbedrag daarbij hoort.
 • Denk na over hoe lang je de rente wilt vastzetten. Wat past bij jou? Hoe verwacht je dat jouw inkomen zich zal ontwikkelen, en jouw gezin (met bijbehorende lasten)?
 • Hoe wil je de hypotheek regelen?
  • Kies je voor een onafhankelijk advies? Ik zou je dit sterk aanraden. Dan heb je de meest uitgebreide keuze van hypotheken en wordt je professioneel geholpen bij de selectie van de hypotheek die het beste bij je past. 
  • Kies je voor advies van een bank? Besef dat jouw keuze dan wel beperkt is tot de hypotheken van die ene bank.
  • Wil je het helemaal zelf doen, zonder adviseur? Vraag je goed af of dat verstandig is. Ondersteuning van een specialist kan u voor misstappen behoeden. 

Heb je vragen waarop je zelf het antwoord niet goed kunt vinden? Je kan altijd vrijblijvend contact opnemen met mij, ik help je graag!

Stap 2 : Samenstelling hypotheek bepalen

 • Bij stap 1 heb je bepaald hoe je de hypotheek wilt regelen. Ik ga ervan uit dat je de verstandige keuze voor onafhankelijk professioneel hypotheekadvies maakt. Om de voor jouw optimale samenstelling van jouw hypotheek te bepalen neem je dus contact op met mij als hypotheekadviseur. 
 • De uitkomst van het adviestraject is dat je samen met mij hebt bepaald hoe de hypotheek eruit moet komen te zien. Alles is natuurlijk keurig aan jou uitgelegd. Je weet precies wat er gaat gebeuren en waarom dat voor jou het beste is.

Stap 3 : Hypotheekofferte

 • Is het hypotheekadvies helemaal naar jouw zin? Dan maak ik een start met het regelen van de geadviseerde hypotheek: de aanvraag van de hypotheekofferte.
 • Na ontvangst neem je de offerte door met mij zodat je precies begrijpt wat erin staat. Vervolgens teken je de offerte en ga je de gevraagde hypotheekpapieren verzamelen. Ik stem de getekende hypotheekofferte en de bijbehorende documenten af met de bank.
 • Daarna is het wachten totdat de bank uw aanvraag volledig heeft goedgekeurd. 

Stap 4 : Naar de notaris

 • Als de bank akkoord is met alle stukken, kan je een afspraak maken bij de notaris. Vaak ben je vrij in jouw keuze van notaris. Vergelijk daarom de tarieven die de verschillende notarissen in jouw omgeving rekenen! In jouw getekende offerte heb je al aangegeven welke het is geworden.
 • Als je eigen geld inlegt voor de financiering, stem dan goed met de notaris af wanneer dat binnen moet zijn.

De afspraak moet binnen de geldigheid van de offerte vallen. Soms is het mogelijk om de geldigheidsduur van de offerte te verlengen, maar dat kost vaak wel geld (bereidstellingsprovisie).

Stap 5 : Financiële afhandeling

 • De hypotheek is bij de notaris afgehandeld. Nu moeten de volgende dingen nog gebeuren in jouw eigen administratie:
  • Zorgen dat er genoeg geld op de rekening staat op de datum van de maandelijkse incasso.
  • Nakijken of alle verzekeringen op orde zijn, vooral de woonhuisverzekering (opstal), of de inboedelverzekering.
  • Aanvragen of aanpassen van jouw Voorlopige teruggave bij de Belastingdienst.
 • Heb je een bouwdepot? Zorg dat je goed in beeld hebt hoe je betalingen uit het bouwdepot kunt (laten) doen. Vraag het jouw bank of mij als hypotheekadviseur!

Sluit je een hypotheek af met lagere lasten dan voorheen? Vergeet dan niet jouw Voorlopige Teruggave aan te passen. Wat je teveel terugkrijgt moet je later terugbetalen!

Stap 6 : Hypotheek onderhouden   

Kijk eens per jaar even goed of jouw hypotheek nog bij jouw situatie past. Bij grote veranderingen in jouw gezin of inkomen is het mogelijk dat jouw hypotheek beter aangepast kan worden. Neem dan contact op met mij als hypotheekadviseur. Ik kan in een vrijblijvend oriëntatiegesprek bekijken of een aanpassing nodig en/of verstandig is. Zo sluit jouw hypotheek altijd goed aan bij jouw persoonlijke situatie en wensen.